Ølglas har betydning for smagsoplevelsen

Du har sikkert allerede stiftet bekendtskab med forskellige typer af ølglas. Men undrer du dig nogensinde over spørgsmålet, om ølglas dedikerede til bestemte øltyper, gør så stor forskel på smagen. Eller er det ikke bare en måde at udnytte os øldrikkeres uvidenhed på til at tjene endnu flere penge?

Det korte og kontante svar er nej. Ølglas gør en forskel for den samlede øloplevelse, både i forhold til smagen, duften samt det æstetiske udtryk.

I dette indlæg vil vi forsøge at forklare en smule mere om nogle udvalgte glastyper, og hvorfor de passer perfekt til bestemte øltyper.

Tulipanglasset 

De tulipanformede glas blomstrer frem inden for mange forskellige nydelsesspiritus. Herunder kan der nævnes vin, rom, whisky osv. Derfor er den tulipanagtige glasform også enormt populær hos ølentusiasterne. Glassene vil oftest bestå af en stilk og en skål, hvor størrelsesforholdende på disse varierer fra glas til glas.

Stilken gør glasset meget mere elegant at kigge på, og så undgår du samtidig at varme øllen op med håndfladerne, som hvis nu du skulle om selve glasset. Ved at holde på stilken kommer der heller ikke fedtede fingre på glasset, og du kan dermed nyde udsigten til din øl til fulde.

Selve glasformen er bredest på midten, hvorefter det indsnævrer sig, jo længere du kommer op mod åbningen. Her er det stadigvæk forholdsvist bredt, så der er plads til skum og til at du kan få næsen med ned i glasset, når du drikker.

Netop kombinationen af det åbne og det lukkede ølglas gør, at tulipanglasset indkapsler de mange aromaer, som øllet indeholder nede i selve glasset, samtidig med at du kan dufte de gode karakteristiske noter.

Et super godt ølglas til de fleste øltyper, hvor især stærkere pale ales eller mørke strong ales passer rigtig godt ned i de tulipanformede glas.  

Snifterglasset

Når du sidder til en ølsmagning, så vil det med stor sandsynlighed være et snifterglas eller et tulipanglas, som danner rammerne for øloplevelsen.

Mange af de samme karaktertræk går igen i dette cognacinspirerede glas. Det er et forholdsvist bredt glas, som er bredest på midten, hvorefter det samler sig en smule mod glassets åbning. Denne form indfanger både skummet og alle de værdifulde smags- og duftnuancer, som gør helhedsindtrykket af øllen til noget ganske særligt.

”Snifter”-navnet kommer sig også netop af, at du virkelig kan stikke næsen ned i glasset og indsnuse de mange fantastiske noter.

Når du vil skænke øl heri, så undgå at hælde helt til kanten. Der skal nemlig gerne være plads til, at øllen kan blive slynget rundt i glasset, så de gode aromaer kan blive frigivet.

Vi vil anbefale en god kraftig IPA eller at servere strong ales i snifterglasset, så kommer både øl og glas virkelig til deres ret.

Pilsnerglasset

Det sidste glas, vi vil gennemgå for dig i denne omgang, er pilsnerglasset. I modsætning til de foregående glas, så er pilsnerglasset både højt og slankt, hvilket perfekt til de mere læskende øltyper.

Glassets form gør flere gode ting i forhold til pilsnerøl. For det første er der god plads til det pragtfulde skumhoved, som skabes når øllen rammer bunden af glasset ved skænkning. Og når du drikker af glasset, vil formen sende øllen ind bagerst på tungen, hvor de bitre noter virkelig bliver modtaget med åbne arme.

Et superdejligt glas som er perfekt til de lyse tørstslukkende øltyper, hvoraf pilsnerøl varmt kan anbefales.

Hvis ikke du føler, at du har fået nok viden om ølglassene, eller du blot er nysgerrig på at læse mere, så kan du lige her læse alt, hvad du overhovedet har brug for i forhold til viden om ølglas.

Vi håber at du blev lidt klogere og lidt inspireret til at give dig selv nogle gode fremtidige øloplevelser.

Få 10% rabat på julesweatre til hele familien med rabatkoden: BFCM24
Brug rabatkoden her!